Op de Herdenking van de Februaristaking van 1941 bij het Zaantheater in Zaandam komen een aantal actievoerders van Zaankanters voor Palestina af. ‘Dat nooit meer’ geldt nu voor Gaza, staat op een groot spandoek. De demonstranten delen flyers uit met ‘Staakt! Staakt! Staakt! Eis de bevrijding van Palestina!’, een toespeling op de naam van het bronzen beeldje van Truus Menger, waar jaarlijks bloemen worden gelegd. Dit jaar leggen de actievoerders er ook een krans bij.
Februaristaking
De staking begon op 25 februari 1941 in Amsterdam en breidde zich snel uit naar de Zaanstreek. Diezelfde dag werd al bij enkele bedrijven het werk neergelegd. Aanleiding voor de staking was de eerste razzia in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 400 Joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd.
De volgende dag, 26 februari 1941, trokken stakers uit de hele Zaanstreek naar de Dam in Zaandam. Duitse militairen reageerden woedend en schoten op de demonstrerende stakers, daarbij viel één dode te betreuren. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa.
Noordhollands Dagblad [premium+]:
Herdenkers Februaristaking spreken schande van pro-Palestinademonstratie op dezelfde plek: ‘Iedereen mag demonstreren, maar doe het ergens anders’